Werken in de techniek

17-10-2023

Werken in de techniek is meer dan alleen technisch bezig zijn

Denkend aan een carrière in de techniek, komt vaak het beeld naar boven van technici die zich verdiepen in complexe technische problemen. Engineers hebben echter veel meer nodig dan alleen maar technische vaardigheden en kennis. Niet alle functies binnen de technische sector vereisen diepgaande technische expertise. Ben jij geïnteresseerd in de techniek, maar wil je niet altijd “technisch” bezig zijn? We nemen een aantal “technische” functies met je door die ook andere vaardigheden vereisen.

Technisch Management

Een van de belangrijkste rollen waar technische kennis niet altijd nodig is, is technisch management. Technische managers zijn verantwoordelijk voor het coördineren van technische projecten. Technische kennis is natuurlijk nodig om vak te begrijpen. Daarnaast is het vermogen om teams te leiden, budgetten te beheren en goed te communiceren evenzeer belangrijk.

laptop werken

Projectmanagement

In de technische sector zijn er eindeloos veel projecten. Projectmanagers zorgen ervoor dat deze projecten worden gepland, georganiseerd en beheerd. Ze werken samen met technische teams en zorgen ervoor dat projecten binnen de gestelde termijnen en budgetten worden afgerond. Hoewel een technische basis nuttig is draait het bij projectmanagement vooral om organisatorische- en leiderschapsvaardigheden.

Technische Verkoop

Ook in de techniek worden producten of diensten verkocht. Hier zijn technische verkoop- en marketingprofessionals verantwoordelijk voor. Deze worden veelal ondersteund met informatie gegenereerd door technici. Afhankelijk wie de ontvangers zijn van deze informatie wordt dat weergegeven in meer of minder begrijpelijke taal. Hier worden manual writers / technische schrijvers – naast het maken van handleidingen – ook voor ingezet.

presentatie kantoor

Onderzoek en Ontwikkeling

Onderzoek en ontwikkeling (R&D) is de basis van de technische sector. Bij R&D worden door ingenieurs nieuwe technologieën, producten en processen bedacht . Niet elke R&D-medewerker hoeft een technisch expert te zijn, maar ze moeten wel in staat zijn om nieuwe ideeën te genereren en te testen. Daarom zijn creativiteit, innovatie en probleemoplossend vermogen belangrijk in deze rol. Natuurlijk is het wel belangrijk om een technische basis te hebben om nieuwe technologieën, producten en processen inhoudelijk te begrijpen.

Technologieconsultancy

Technologieconsultants bieden inzicht en begeleiding aan bedrijven die hun technologische infrastructuur willen verbeteren. Ze kijken naar bedrijfsprocessen en geven hiervoor adviezen. Deze rol vereist vooral communicatieve en analytische vaardigheden, om technische oplossingen te vertalen naar praktische voordelen voor klanten. Ook hier geldt dat het belangrijk is om een technische basis te hebben om te weten wat voor soort technische oplossingen er mogelijk zijn.

Documentenbeheer

Technici verwerken heel veel informatie. Zij ontvangen bijvoorbeeld technische documenten, handleidingen, technische tekeningen en specificaties. Daarnaast produceren ze ook veel vergelijkbare informatie. Al die informatie wordt ontvangen, bewerkt en weer verstuurd naar andere belanghebbenden. Dit hele proces wordt beheerd en verwerkt door document controllers. Deze mensen zijn ongelooflijk belangrijk in de technische wereld. Zij hebben vaak een niet technische opleiding; dat is niet heel erg belangrijk. Het is in deze rol wel belangrijk om nauwkeurig en gestructureerd te werken.

werken op kantoor

Kortom, werken in de techniek is een dynamische carrièrekeuze. Binnen de technische sector zijn technische vaardigheden essentieel. Maar voor veel functies is het vermogen om te communiceren, leiding te geven, te plannen en innovatieve oplossingen te bedenken net zo belangrijk. Technisch management, projectmanagement, documentenbeheer, technische verkoop, R&D, consultancy en advies zijn maar enkele voorbeelden van functies waarin niet elke engineer technisch hoeft te zijn.

Ben jij gepassioneerd over techniek maar niet per se een technisch genie? Geen probleem, we hebben mogelijkheden voor (bijna) iedereen in deze sector. Geïnteresseerd? Solliciteer dan snel op een van onze vacatures.