Waarom een carrière in technical engineering?

07-09-2023

In de moderne samenleving wordt de rol van een technical engineer steeds crucialer. Droom jij van het ontwerpen van baanbrekende software, het creëren van duurzame energieoplossingen of het bouwen van de volgende generatie transportmiddelen? Een carrière als technical engineer zit vol innovatie en verandering. In deze blog leggen we je uit wat een carrière als technical engineer inhoudt. Tot slot geven we je een aantal redenen om een carrière te beginnen als technical engineer. Wie weet is een baan als technical engineer de perfecte stap in jouw carrière?

technical engineering collega's

Wat is technical engineering?

Technische Engineering is een multidisciplinair vakgebied dat zich bezighoudt met het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van technische systemen en infrastructuur. Technische engineers zijn betrokken bij elke fase van een proces; van concept en ontwerp tot implementatie en optimalisatie. Voorbeelden van taken van een technical engineer omvatten:

 • Het identificeren van behoeften;
 • Het analyseren van problemen;
 • Het ontwerpen van systemen;
 • Het bouwen en testen van prototypes;
 • Het produceren van het product of het voltooien van een project;
 • Het optimaliseren van processen;
 • Het waarborgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van technische installaties en systemen.

Technische engineers werken vaak in teams, waarbij ze nauw samenwerken met andere professionals, zoals wetenschappers, ontwerpers en technici om tot optimale resultaten te komen.

technisch tekenen

Hoe ziet een carrière als technical engineer eruit?

Als Technical Engineer ben je een technische expert die verantwoordelijk is voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van technische oplossingen. Je combineert theoretische kennis met praktische vaardigheden en lost zo uitdagende technische problemen op. Zoals eerder is benoemd is technical engineering een multidisciplinair vakgebied; en zijn er talloze specialisaties binnen technical engineering.

Voorbeelden van specialisaties zijn:

Software Engineering: als software engineer werk je aan van alles, van machines tot besturingssystemen en het ontwerpen van AI (kunstmatige intelligentie).

Elektrotechniek: als elektrotechnisch ingenieur ben je betrokken bij het ontwerpen van elektrische circuits, het ontwikkelen van elektronische apparatuur en het oplossen van complexe elektrische problemen.

Werktuigbouwkunde: Ben je geïnteresseerd in het ontwerpen en creëren van fysieke systemen en mechanische constructies? Werktuigbouwkunde omvat een breed scala aan toepassingen, zoals machinebouw, thermodynamica, materiaalkunde en meer.

Aerospace engineering is de nieuwe naam voor lucht- en ruimtevaart. Deze studie heeft veel overeenkomst met de studie werktuigbouwkunde. Hier spelen namelijk overeenkomstige uitdagingen zoals materiaalkunde en sterkteberekeningen van constructies.

Civiele Techniek: als civiel ingenieur speel je een belangrijke rol bij het ontwerpen en bouwen van infrastructuur, zoals bruggen, wegen, dijken en gebouwen. Specialiseren is mogelijk in structureel ontwerp, geotechniek, advieswerk en consultancy, waterbeheer en andere aspecten binnen de civiele techniek.

Milieutechniek: als milieutechnisch ingenieur werk je aan het ontwikkelen van oplossingen voor milieuvraagstukken, zoals afvalbeheer, waterzuivering, hernieuwbare energie en duurzame ontwikkeling.

Industrieel ontwerpen: als IO’er wordt je opgeleid om te denken vanuit de klant. Aan welke producten is er behoefte? Hoe werkt het product samen met de mens (human interface)? Hoe aantrekkelijk kunnen we het product maken? Kunnen we het product duurzaam produceren? Hoe kunnen we het product het beste in de markt zetten? Alhoewel IO’ers veelal bezig zijn met consumenten artikelen komen wij ze ook tegen bij ingenieursbureaus of in typische werktuigbouwkundige omgevingen.

Chemie techniek: heeft een breed werkgebied. Chemische engineers werken niet alleen in een laboratorium; je vind ze bijvoorbeeld ook in de proces techniek of in consultancywerk.

technical engineering blog

Redenen om een carrière te starten als technical engineer

Begin je nu net aan je technische carrière of ben je al een ervaren professional? De wereld van Technische Engineering biedt veel mogelijkheden om je passie voor technologie en innovatie te vervullen.

Wij geven je 4 redenen waarom een rol als technische engineer kunt aantrekkelijk is:

 1. Volg je passie: Technical Engineering biedt een breed scala aan interessante en uitdagende projecten. Je ontwerpt nieuwe transportmiddelen, creëert slimme steden of ontwikkelt geavanceerde machines; elke dag brengt nieuwe mogelijkheden en complexe vraagstukken met zich mee.
 2. Innovatie en vooruitgang: Als Technical Engineer speel je een essentiële rol in het stimuleren van technologische vooruitgang. Je verlegt grenzen en draagt bij aan innovatieve ontdekkingen.
 3. Grote vraag naar technische vaardigheden: De vraag naar gekwalificeerde technische professionals is hoog en blijft alleen maar groeien. De technische branche is een toekomstbestendig vakgebied met talloze carrièremogelijkheden.
 4. Competitieve salarissen: technici worden gewaardeerd voor hun specialistische kennis en vaardigheden; dit resulteert in competitieve salarispakketten.

Ontwerp jij graag mechanische systemen, bouw je infrastructuren of bescherm je het milieu? Er zijn diverse mogelijkheden die bij jouw interesses en talenten passen. Ontdek de verschillende paden die je kunt bewandelen en laat jouw passie voor techniek bloeien in het gekozen specialisatiegebied. Bij KERN Engineers begrijpen we de unieke behoeften en ambities van technische professionals zoals jij. We staan klaar om jou te begeleiden naar de juiste rol en om je te verbinden met uitdagende carrièremogelijkheden die bij jouw expertise passen. Bekijk onze vacature techniek pagina of neem vrijblijvend contact op met ons!