Beroepen in techniek: elektrotechniek

09-07-2024

Ontdek beroepen in techniek: focus op elektrotechniek

Ben jij benieuwd wat voor beroepen in techniek er zijn? Of ben je net afgestudeerd van een technische opleiding maar heb je nog geen idee wat je wil? Dan ben je bij KERN Engineers aan het juiste adres. Wij hebben de (technische) kennis om de baan te vinden die écht bij je past. Er zijn heel veel soorten beroepen in de techniek. De keuze is dan ook reuze. In deze blog vertellen we jou over de verschillende beroepen in techniek, met de focus op elektrotechniek. Want ook in deze hoek van techniek beroepen, zijn er diverse interessante functies te vinden.

Veel mensen zijn geïnteresseerd in beroepen met techniek of een baan met technische aspecten. Een van de technische specialisaties, is elektrotechniek. Ook binnen de elektrotechniek zijn er veel soorten functies. Wat dacht je bijvoorbeeld van een software engineer? Deze ontwerpt, ontwikkelt, test en onderhoudt softwaretoepassingen en -systemen. Of misschien ben je meer geïnteresseerd in de functie hardware engineer? Een hardware engineer ontwerpt, ontwikkelt en test computer hardware. en zo zijn er nog veel meer elektrotechnische beroepen. Ze zijn het beste in te delen per opleidingsniveau.

landingspagina engineer elektromechanica
Vakgebied elektrotechniek
Werkvoorbereider elektrotechniek

Beroepen techniek en elektriciteit op mbo-niveau

Heb jij een mbo-diploma in de elektrotechniek? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als elektromonteur. Je repareert elektrische apparaten en pleegt (preventief) onderhoud. Of misschien is de functie inkoper elektronische componenten iets voor jou. Jij haalt de benodigde elektronische onderdelen voor productieprocessen op tijd in huis. Verder kun je aan de slag als elektrotechnicus of servicemonteur. Jij ontwerpt, installeert, onderhoudt en repareert elektrische systemen en apparaten. Beroepen met techniek en elektriciteit op mbo-niveau zijn meestal uitvoerend. Jij voert het werk uit, dat anderen bedenken, aansturen en onderzoeken. Kijk eens tussen onze vacatures of er wat voor je bij zit.

Vakgebied elektrotechniek

Ook op hbo-niveau veel keuze

Ook op hbo-niveau heb je verschillende mogelijkheden; op dit niveau zijn in de techniek beroepen genoeg. Net als op mbo-niveau kun je inkoper elektronische componenten of servicemonteur worden. Maar er is nog veel meer! Had je al gedacht aan projectleider voor elektrotechnische projecten?  Maar denk bijvoorbeeld ook aan:

  • Commissioning engineer: het inbedrijfstellen van nieuwe machines, installaties en systemen, om ervoor te zorgen dat ze goed werken;
  • Mechatronica engineer: ontwerpt en onderhoudt systemen die mechanische-, elektronische- en computertechnologie integreren. Zo creëert hij/zij automatiseringsoplossingen, zoals robotisering;
  • Werkvoorbereider elektrotechniek: plant en bereidt elektrotechnische projecten voor en coördineert deze;
  • Hardware engineer: ontwerpt, ontwikkelt en test computer hardwarecomponenten, zoals chips;
  • Software engineer: ontwerpt, ontwikkelt, test en onderhoudt software toepassingen en -systemen om softwareoplossingen te creëren.

Functies op hbo-niveau gaan vaak meer over het ontwikkelen, leidinggeven en plannen van projecten en processen. Je geeft vaak leiding aan een team, hebt meer verantwoordelijkheden en technisch inhoudelijk vraagstukken.

Zet je ontwikkel- en onderzoekskills in op wo-niveau

Benieuwd wat voor beroepen techniek en elektriciteit bevatten op wo-niveau? Wo-functies draaien vaak om onderzoek en ontwerp. Engineers op wo-niveau zijn vaak verantwoordelijk voor het bedenken van producten, systemen en processen. Hierbij doen ze vaak onderzoek om tot een ontwerp te komen. Je werkt wat minder met je handen dan engineers op mbo- en hbo-niveau. Zo ben je bijvoorbeeld electrical engineer. Je ontwerpt, ontwikkelt en test elektrische systemen en apparatuur. Je doet onderzoek naar technische problemen en implementeert oplossingen. Andere functies die je kunt bekleden met jouw universitaire achtergrond zijn projectleider, software engineer of mechatronica engineer. In principe zijn alle bovengenoemde functies mogelijk. Hierin heb je vaak meer verantwoordelijkheden dan op mbo- of hbo-niveau en tijdens projecten heb jij de leiding.

Kortom, er is genoeg aanbod aan beroepen in de techniek. Zo ook voor de elektrotechniek sector. Zowel op mbo- als op hbo- én op wo-niveau is er voor ieder wat wils. Misschien heb je na deze blog wel inspiratie opgedaan voor je eigen carrière. Maar we drinken ook graag een kopje koffie met je om samen te kijken naar je mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op! Dan vinden wij de baan die écht bij jou past. Want dat is waar we voor staan: de juiste engineer in de juiste rol.