Vaardigheden die bedrijven zoeken in ingenieurs

09-06-2021

Om een engineer te worden heb je technische training en opleiding nodig. De meeste engineers zullen een bachelor, master of zelfs een doctoraat hebben. Maar daarnaast zijn “soft” skills net zo belangrijk omdat die je ook kunnen helpen om een baan te vinden in de techniek en bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling tijdens je technische carrière.

Je zou je in de volgende skills kunnen verdiepen om te kijken of je jezelf hierin terugziet of dat je denkt dat het een goede asset zou kunnen zijn als je dit verder ontwikkelt.

Probleemoplossing

Het werk van een ingenieur, ongeacht vakgebied, draait om het oplossen van problemen. Dit kunnen rekenproblemen zijn, onverwachte situaties op de werkvloer of complexe productie uitdagingen. Welk probleem zich ook voordoet, deze vaardigheid kan zeker handig zijn om te hebben of ontwikkelen.

Aandacht voor detail

Als ingenieur zijn nauwkeurigheid en precisie beide essentiële eigenschappen. Veel projecten zijn namelijk heel complex. Fouten kunnen kostbaar zijn in deze branche, daarom is het erg belangrijk om aandacht aan alle details te besteden, zowel voor de constructie, als de veiligheid van de mensen.

Structuur

Voor een engineer is het waardevol om te leren hoe je effectief je tijd in plant. Vaak werk je aan meerdere taken met verschillende prioriteiten en het is aan jou om te bepalen welke volgorde je het afhandelt. Hoe lang duurt iets? Is er een manier om dit efficiënter te doen? Goed zijn in het plannen van dagelijkse werkzaamheden geeft je de controle over je tijd en is een skill die voor veel carrières belangrijk is.

Teamplayer

Engineers werken bijna niet alleen; je werkt met een breed scala aan medewerkers, zowel collega-ingenieurs als mensen buiten je afdeling. Als teamplayer ben je in staat om samen te werken met verschillende soorten mensen op elk niveau en daarbij vaardigheden als verbale communicatie en gepaste lichaamstaal te gebruiken. In welke branche je ook zit, mensen rekenen op elkaar om de klus te klaren.

Proactief

Pro-activiteit is een mindset. Als je initiatiefrijk bent dan signaleer je kansen en problemen, doe je voorstellen en onderneem je zelf actie. Je verzamelt direct relevante informatie en gaat weloverwogen te werk. Door je proactief op te stellen laat je zien dat je zelfstandig uit de voeten kunt en niet afwachtend bent. Een handige skill om te ontwikkelen die ook zeker wordt gewaardeerd.

Resultaatgerichtheid

Resultaatgerichtheid wil zeggen; je bent gefocust op wat uit jouw handen komt: het resultaat. Ook draagt het maken van gerichte en efficiënte keuzes, bij aan het eindresultaat. Als engineer werk je vaak altijd met een bepaald doel voor ogen en door deze skill te ontwikkelen kunnen je doelen wellicht beter of efficiënter worden behaald.

Creativiteit

Engineering gaat vaak over het oplossen van problemen en multitasking en dat betekent dat, het vinden van nieuwe manieren om bestaande kennis toe te passen, een echt creatief proces is. Misschien voel jij je wel aangetrokken tot de techniek vanwege het creatieve element. En mocht je denken dat je totaal niet creatief bent; door veel te oefenen om out-of-the-box te denken, kom je al een heel eind en kun je jezelf ontwikkelen op creatief vlak.

Zelfontwikkeling

Iedereen groeit, krijgt ervaringen en ontwikkelt zichzelf. Het spreekt bijna voor zich dat zelfontplooiing iets is wat een mindset is waardoor je als persoon jezelf altijd blijft ontwikkelen en nieuwe dingen leert. Want dit kan leiden tot betere prestaties op de werkvloer die uiteindelijk ook doorgroeimogelijkheden kunnen bieden. Het is aan jou om je volop te ontwikkelen en je talenten te laten zien. Ga zeker zelf aan de slag en kijk of je de bovenstaande skills kunt ontwikkelen!