De kracht van keuzevrijheid: bouw je eigen loopbaan

09-05-2023

Je bent net klaar met je studie en bekijkt naar de opties voor je eerste echte baan. Deze blog vertelt het verhaal van een vrouw in de techniek die haar eigen unieke loopbaan heeft gemaakt. Het benadrukt waarom het belangrijk is om naar je innerlijke stem te luisteren en je dromen na te streven. Durf verder te kijken dan alleen salaris en status. Dan kun je voor jezelf een mooie carrière maken binnen de techniek.

Drie jaar geleden nam ze opeens weer contact met me op. Ik had voor haar bemiddeld in een mooie plek als projectleider bij een ingenieursbureau. Na twee jaar worstelde ze met de vraag of ze daar nog wel goed zat. Ze vroeg me of ik niet wat anders voor haar had. Ik zei dat ze niet overhaast moest handelen en vroeg wat er precies aan de hand was. Was dit wel het juiste moment om stappen te nemen?

Jong talent

Ze had technische bedrijfskunde gestudeerd, liep stage bij ons en vond daarna een afstudeerplek binnen de civiele techniek. Na haar afstuderen zocht ze een baan en ik heb haar daarbij geholpen. De eerste vraag is dan altijd wat je precies wil. Als je jong bent, heb je dat vaak nog niet helemaal helder voor jezelf.

Passend werk

Ze gaf aan dat ze werk zocht waarin ze van alles kon regelen, organiseren en coördineren. Daar sloot de functie als projectleider bij het ingenieursbureau perfect bij aan. Ze begon het eerste jaar gedetacheerd vanuit ons en kwam daarna in vaste dienst bij het bedrijf. Voor zover ik het begreep, had ze het daar prima naar haar zin.

Quote blog2

Goede stap

Wat was er nu dan aan de hand? Na doorvragen bleek dat er een nieuwe manager was gekomen en dat het niet meteen klikte. Door met mij en anderen erover te praten ontdekte ze wat er exact speelde en waar haar onvrede vandaan kwam. Binnen het bedrijf hebben ze dit intern kunnen oplossen. Op een andere plek had ze het weer prima naar haar zin. Het is voor haar een goede stap geweest.

Klankborden

Soms gaan dingen meteen goed, maar vaak ga je op een gegeven moment toch worstelen met de vraag of je ergens nog wel goed zit. Zoek dan een klankbord. Voer gesprekken met verschillende mensen, zowel binnen als buiten het bedrijf waar je op dat moment werkt. Een carrière is geen rechte lijn omhoog. Het is normaal dat je soms zoekende bent.

Doorgroeien

Zij is voor mij een duidelijk voorbeeld van iemand die stappen heeft gemaakt binnen een bureau. Ze twijfelde of ze nog wel op haar plek zat, maar ze is binnen het bedrijf gebleven. Het is ook absoluut niet mijn doel om haar daar weg te halen. Maar een helpende hand bied ik graag aan. Door met mij te klankborden kreeg ze helder wat er aan de hand was en heeft ze een stap kunnen maken. Ze is nog steeds heel blij met haar keuze om te blijven is zelfs doorgegroeid naar senior projectleider. Nog steeds hebben we af en toe contact en ik vind het fijn om te horen dat het nu goed met haar gaat.

Ontwikkeling

Het gebeurt niet vaak dat ik op deze manier contact houd. Meestal worden onze kandidaten na een jaar overgenomen door het bedrijf waar ze werken. Ik houd dan vaak nog wel een beetje contact, maar meestal niet heel intensief. Het is altijd leuk om te zien waar mensen uiteindelijk terechtkomen. Ik vind het bijzonder om te horen hoe ze zich ontwikkelen.

Wat past bij jou?

Veel kandidaten ontwikkelen zich op heel verrassende manieren. Bij het eerste contact hebben ze vaak een beperkte kijk op de arbeidsmarkt. Heel begrijpelijk als je net komt kijken. Ze hebben wel bepaalde functies in gedachten, maar ze hebben niet altijd zicht op de soorten bedrijven die er zijn. Waar ben jij bij gebaat? Wat past bij jou? Een startup of een bedrijf dat al decennia bestaat? Bij de een moet je veel uitvinden en bij de ander krijg je te maken met vaste procedures. Alles heeft voor- en nadelen. Ik help graag om helder te krijgen waar je op je plek zit. Ook als dat na enkele jaren opnieuw de vraag is.

Laten we kennismaken!

Ook achterhalen welke loopbaan bij jou past? Neem contact op voor een persoonlijk kennismakingsgesprek. Ik hoor graag wie je bent en wat je zoekt.

ROBERT KRIJGSMAN

CONSULTANT / CO-OWNER

 

is consultant en mede-eigenaar bij KERN Engineers. Hij heeft een diploma HTS Werktuigbouwkunde, maar leerde al snel de beginselen van het bemiddelingsvak. Inmiddels is hij ruim 25 jaar werkzaam in de branche.

‘Het realiseren van een goede match tussen engineer en opdrachtgever geeft mij veel voldoening. Natuurlijk zijn technische vaardigheden belangrijk, maar ik weet dat de persoonlijkheid en ambitie van zowel mensen als bedrijven de basis vormen voor een succesvolle samenwerking. Hier loop ik warm voor. Ik vind het leuk om jonge mensen te begeleiden en te achterhalen wat zij zoeken en wat hun motivatie is.’

Op zoek naar een baan in de technische sector?