Van Engineer naar Inside Sales

24-02-2023

Bij een verkoper binnendienst op de afdeling inside sales denk je wellicht niet meteen aan iemand met een technische achtergrond. Toch is dat logischer dan je denkt, vooral bij technische bedrijven. Als een klant belt met een vraag en een offerte wil, dan is het ideaal als hij iemand spreekt die de techniek snapt. Engineers kunnen échte oplossingen vinden voor het probleem van de klant. Eigenlijk ben je geen verkoper, maar een probleemoplosser!

Onbekend maakt onbemind

Sommige mensen denken bij inside sales aan ‘dozen schuiven en orders invoeren in de computer’. Dat is echter het topje van de ijsberg. Het begint bij de vraag van de klant. Als techneut kun je met iemand meedenken en je weet wat een product kan. Vanuit het verhaal van de klant moet jij inschatten of jullie product het probleem kan oplossen. Je moet daarvoor vooral goed contact hebben met je gesprekspartner. Misschien ken je niet direct alle technische aspecten van een product, maar die kun je leren in een korte cursus. Het scheelt daarbij enorm dat je een goede technische basis hebt. Vandaaruit kun je eenvoudig doorleren.

Luisteren en helpen

Om iemand te kunnen helpen, moet je je kunnen inleven en doorvragen. Je moet het leuk vinden om een klant te woord te staan, naar het probleem te luisteren en een oplossing te vinden. Vanuit jouw techniekkennis praat je makkelijker met een klant. Je weet waar het over gaat. Natuurlijk is het kostenplaatje ook belangrijk bij sales, maar het oplossen van een probleem is voor de klant vaak belangrijker. Als jij als verkoper het probleem adopteert, weet een klant zeker dat hij goed geholpen gaat worden. Dan maakt de prijs minder uit.

Inside sales engineer

Ontdekkingstocht

Onbekend maakt onbemind, ik heb dat zelf ervaren. Ik vind techniek heel leuk en heb werktuigbouwkunde gestudeerd, maar werk nu al jaren als detacheerder. Na mijn opleiding werd ik gebeld door een detacheringsorganisatie. In het gesprek kwam ik erachter wat detachering inhoudt. Hadden zij me niet gebeld, dan had ik dat nooit geweten. Net als zovelen wist ik niet goed wat ik na mijn studie moest doen. Ik ontdekte bij mezelf dat ik interactie met mensen het leukste vind. Zo ben ik in dit werk terechtgekomen.

‘Door mijn technische achtergrond kan ik makkelijk met iedereen praten over techniek.
Ik heb er gevoel bij en kan de juiste vragen stellen.’

Probleemoplosser

Ik merk bij veel engineers dat zij na hun studie niet goed weten wat ze met hun technische opleiding willen en kunnen. Je kunt in ieder geval veel meer dan alleen engineering. Op basis van wat je leuk vindt, kun je ontdekken wat bij jou past. Als consultant zie ik voor engineers een breed spectrum aan functies, vacatures en kansen voorbijkomen. Bedrijven hebben altijd een flinke wensenlijst als ze iemand zoeken. Bij doorvragen blijkt vaak dat een technische opleiding relevant is, maar intrinsieke motivatie het allerbelangrijkst. Je moet de techniek snappen en verder vooral leergierig zijn en willen doorgroeien. Als je als techneut niet alleen weet dat 2+2 vier is, maar je afvraagt hoe je er vijf van kunt maken, dan ben je klaar voor meer uitdaging.

Geen beperkingen

Ik ken vele voorbeelden van net-afgestudeerden die iets anders willen dan waarvoor ze zijn opgeleid. Mijn advies: bedenk wat je wil en wat je goed kunt. Kom praten, wij kunnen je helpen te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Ongetwijfeld zit daar iets tussen waar je zelf niet aan had gedacht. Denk niet in beperkingen, maar in kansen. Als jij graag contact hebt met mensen en samen oplossingen wil bedenken, dan past een baan als verkoper bij inside sales zeker bij jou.

En, heb ik het goed kunnen verkopen? Neem contact op voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.

Robert Madlener

Consultant / Co-owner

studeerde hbo Werktuigbouwkunde en werkt al 16 jaar in de detacheringsbranche. In 2006 begon hij in de detachering. Hij startten in 2010 met een eigen bedrijf en in 2019 is dit bedrijf verkocht. In 2021 begon hij met een nieuw avontuur wederom in de technische detachering als mede-eigenaar van KERN engineers. ‘Ik vind het leuk om contact te hebben met mensen. Niets is zo veranderlijk als de mens en ik breng twee mensen graag bij elkaar in gesprekken. Het niveau van deze gesprekken gaat vrijwel altijd verder dan wat iemand zakelijk wil. In dit werk leer je mensen in korte tijd goed kennen. Je weet wat ze leuk vinden en waar ze enthousiast van worden. Dat gaat twee kanten op. Zowel bij kandidaten als bij opdrachtgevers wordt het heel snel informeel. Een klik en goed gevoel hebben, zijn heel belangrijk. Dat maakt het vak leuk.’