Werken in de techniek

17-10-2023

Als je aan techniek denkt, denk je misschien al gauw aan de ‘echte’ engineers die iets maken of repareren. Toch zijn er veel meer functies in de techniek, die veel minder technische vaardigheden vereisen. Sommige mensen hebben wel interesse in de techniek, maar zijn minder goed met hun handen. Ook voor hen zijn er veel opties. Heb jij interesse in werken in techniek, maar twijfel je omdat je jezelf geen ‘echte’ engineer vindt? Deze blog vertelt je hoe jij alsnog in het technische vakgebied aan de slag kunt.

Technische functies met een twist

Ook in technische sectoren zijn er verschillende opties als je niet per se engineer kunt of wil worden. Je kunt bijvoorbeeld een niet-technische functie nemen bij een technisch bedrijf. Dit kan ook ‘gewoon’ als HR-medewerker, marketeer, administratief medewerker, et cetera.

Is dat nog te weinig techniek? Je kunt bijvoorbeeld ook deze functies uitoefenen:

Zo kun je werken in techniek zonder ervaring als engineer. Het is alsnog wel belangrijk dat je technische kennis hebt. Het ligt er dus maar net aan hoeveel interesse en expertise je hebt in de technische wereld. Er zijn hoe dan ook genoeg mogelijkheden!

 

 

 

werken in de techniek
werken bij een klein bedrijf versus een groot bedrijf
werken bij een klein bedrijf versus een groot bedrijf

Teamwork is belangrijk in de techniek

Werken in de techniek draait dus niet alleen om engineering. Er zijn in deze snel veranderende wereld nog een aantal dingen belangrijk. Misschien wel de belangrijkste vaardigheid in de techniek is communicatief vaardig zijn. Communicatie is zeer belangrijk. Tussen collega’s, klanten, maar ook met leveranciers en andere belanghebbenden. Zonder communicatie bestaat er geen samenwerking. En samenwerking is erg belangrijk om ieder project tot een succesvol einde te brengen, wat je betrokkenheid ook is. Dat brengt ons tot de volgende skill die belangrijk is in de techniek: samenwerking. Geen enkel project wordt door één enkel persoon uitgevoerd. Daarom is samenwerken belangrijk. Alleen zo is het eindresultaat een succes.

Ook is probleemoplossend vermogen belangrijk in de techniek. Deze wereld verandert snel en soms kom je dus voor onverwachte uitdagingen te staan. Het is dan belangrijk dat je snel creatieve oplossingen kunt bedenken. En zo zijn er nog wat meer algemene vaardigheden die belangrijk zijn bij werken in de techniek. Ben je benieuwd wat voor vaardigheden nog meer belangrijk zijn? Lees dan deze blog. Wil je in de technische wereld aan de slag, dan is het dus belangrijk dat je dit soort vaardigheden beheerst. Bekijk goed voor jouw specifieke interessegebied wat voor vaardigheden belangrijk zijn.

Waarom de technische wereld voor iedereen is

Twijfel je nog steeds of de techniek iets voor jou is? Zoals je inmiddels wel weet is techniek meer dan een paar schroeven aandraaien of iets ontwerpen achter een computer. Het is een wereld vol innovatie, impact en groei. Beeld je eens in dat je aan projecten werkt die hele steden slimmer maken. Of je werkt bij een bedrijf dat bijdraagt aan duurzaamheid en een beter klimaat. Daarnaast biedt de techniek hele goede carrièremogelijkheden. Salarissen in de techniek liggen gemiddeld wat hoger en bedrijven investeren graag in de ontwikkeling van hun medewerkers. Doorgroeimogelijkheden zijn er vaak volop. De techniek heeft ruimte voor al jouw talenten: van data wonder tot creatief genie. Tot slot is het een sector waar je niet alleen je vak uitoefent, maar waar je ook echt impact maakt op de wereld.

werken bij een klein bedrijf vs een groot bedrijf
werken bij een klein bedrijf vs groot bedrijf
Werken bij een klein bedrijf vs een groot bedrijf

Hoe vind ik mijn ideale baan in de techniek?

Ben je geïnspireerd door de mogelijkheden in de technische sector, maar weet je niet waar je moet beginnen? Hier zijn een paar concrete stappen om jouw carrièrepad helder te krijgen:

  • Onderzoek je interesses en kwaliteiten: ga voor jezelf na wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Wil je praktisch aan de slag, wil je alleen maar bij een technisch bedrijf werken of wil je toch ook ontwerpen? Werk je graag in een team of doe je toch liever vooral je eigen ding? Dit soort vragen helpen je om helder te krijgen wat voor baan mogelijk bij je past;
  • Volg cursussen of aanvullende opleidingen: heb je al een technische achtergrond? Doe een cursus om je te specialiseren. Geen technische achtergrond? Kijk dan naar starterscursussen, bijvoorbeeld in projectmanagement;
  • Netwerk: bezoek beurzen, open dagen en conferenties om professionals uit de technische wereld te ontmoeten. Zo leg je connecties in de techniek en kom je misschien wel tot nieuwe inzichten;
  • Ga voor loopbaanadvies: bij een loopbaancoach doe je ook nieuwe inzichten op, ontdek je verborgen talenten en interesses en je leert keuzes maken;
  • Probeer stages of traineeships: een stage of traineeship is een veilige eerste stap in de wereld van de techniek. Het is laagdrempelig en je krijgt nog niet meteen veel verantwoordelijkheden. Ook bouw je zo gelijk een netwerk op;
  • Wees flexibel: je hoeft niet gelijk groots te beginnen en het is oké om obstakels op je pad te hebben. Wees niet bang om fouten te maken en laat je niet ontmoedigen door tegenslagen. Waar een wil is, is een weg! Probeer vooral uit en volg je intuïtie.

Kortom, je hoeft geen engineer te zijn om toch in de techniek te werken. Je mogelijkheden zijn eindeloos, of je nou marketeer bent of toch een consultant. Zoek uit wat je wil, wat je daarvoor nodig hebt en ga ervoor! Ben je geïnspireerd geraakt en wil je graag een baan vinden in de techniek? Misschien staat er wel een leuke baan voor je bij tussen onze vacatures. Staat er niks tussen voor je, maar wil je wel graag wat in de techniek doen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!

 

Interesse gewekt? Neem contact op!

Wij helpen jou graag ontdekken wat de mogelijkheden zijn en waar jouw kwaliteiten liggen.

Robert Krijgsman

Consultant / Co-owner

 image