LinkedIn voor beginners

09-12-2022

Vraag niet wat jij voor LinkedIn kan doen, maar vraag wat LinkedIn voor jou kan doen! Het zakelijke online netwerk biedt veel mogelijkheden. Zowel voor mensen die een baan zoeken als werkgevers die op zoek zijn naar dé juiste persoon voor de job. Zelf vind ik het een uitermate geschikt medium in recruitment van technisch personeel. Ik vertel je graag wat LinkedIn voor jou kan doen.

Hoe vergroot ik mijn LinkedIn netwerk?

Over het algemeen geldt: hoe meer mensen je ‘kent’, hoe meer hulp je kunt vragen (en krijgen). Dat geldt voor vrienden en familie, en ook in het bedrijfsleven. LinkedIn is niet anders. Mijn collega’s en ik hebben veel connecties met allerlei mensen bij bedrijven en organisaties. We nodigen ook veel mensen uit en op die manier worden we deelgenoot van hun netwerk. Daar kun jij ook je voordeel mee doen.

Wat zijn de voordelen van LinkedIn voor een werkzoekende?

Wat heb jij eraan als je wordt uitgenodigd en de uitnodiging accepteert? Meer dan je denkt! Ik zet tien mooie mogelijkheden op een rij:

1. Netwerk vergroten

Je kunt door iemands connecties struinen als jullie gelinkt zijn. Met een LinkedIn-account zie je alle mensen die maximaal twee relaties van jou af staan. Zit je in mijn netwerk? Dan geeft dit jou toegang tot minstens duizend anderen! En hoe meer connecties je zelf hebt, hoe ‘dieper’ je in mijn netwerk kunt kijken.

2. Mensen zoeken

Je kunt filters loslaten op het netwerk van jouw connectie om te zoeken naar mensen die jou kunnen helpen. Zo kun je filteren op een naam, een locatie (Nederland, Randstad, enzovoort), huidig bedrijf waar iemand werkt, vorig bedrijf waar iemand heeft gewerkt en branche. Kortom: je kunt heel specifiek op zoek gaan naar mensen.

3. Info vergaren

Je kunt iemand een persoonlijk bericht sturen voor meer informatie. Stel dat je solliciteert bij bedrijf X voor een rol op afdeling Y. Dan kun je op LinkedIn iemand zoeken die daar werkt om iets te vragen over die afdeling. Je stuurt die persoon eenvoudig een berichtje met “Hi, ik zie dat gelinkt bent met [vul naam in] van bedrijf X. Mag ik jou wat vragen?”

4. Sollicitatie voorbereiden

Je kunt opzoeken met wie je een sollicitatiegesprek hebt en zien welke opleidingen en werkervaring je gesprekspartner heeft. Dat kan een mooie start zijn van het gesprek: “Goh, ik zag dat je bij X hebt gewerkt. Hoe was dat?” “Ik zie dat we uit dezelfde omgeving komen, wat leuk!” of “We hebben dezelfde opleiding gedaan, dat is ook toevallig.”

5. Bedrijfsinformatie vinden

Je kunt op een informele manier iets leren over een bedrijf. Zoek op LinkedIn of je iemand in jouw netwerk hebt die daar werkt (of heeft gewerkt). Je kunt die persoon dan makkelijk iets vragen over de cultuur en werksfeer.

6. Jezelf in de etalage zetten

Je kunt aandacht voor jezelf genereren door een update te posten over iets zakelijks dat jij wil delen. Let wel: houd het zakelijk. LinkedIn is geen Facebook of Instagram, dus weinig mensen zitten te wachten op een bericht dat je vandaag in Walibi was.

7. Eenvoudig connecten

Je kunt mensen bereiken zonder dat je een telefoonnummer of mailadres van ze hebt. Doe dit door een connectieverzoek te sturen. Een persoonlijke boodschap is daarbij belangrijk. Geef aan waarom je met iemand wil linken. Hoe origineler, hoe beter.

8. Nieuwsgierig zijn

Je kunt heerlijk ‘gluren’ waar oud-studiegenoten of oud-collega’s naartoe zijn gegaan of waar nieuwe collega’s vandaan komen en welke opleiding ze hebben gedaan.

9. Hulp vragen

Je kunt connecties om hulp vragen. Bijvoorbeeld als je een afstudeerstage zoekt bij een machinebouwer. Maar ook als je op zoek bent naar interessante vacatures in de techniek. Vraag jouw netwerk of ze jouw bericht willen delen en die afstudeerstage of baan is zo gevonden.

10. Connecties ontdekken

Je kunt interessante connecties ontdekken, waardevolle informatie inwinnen en verrassende antwoorden krijgen. Bedenk wel dat niet iedereen elke dag op LinkedIn zit. Het duurt soms een aantal dagen of zelfs weken voordat je antwoord krijgt.

Na al deze pluspunten zou ik zeggen: laat LinkedIn ook voor jou werken! En wat denk je ervan? Zullen we linken? Ik help je graag jouw netwerk vergroten zodat je vindt wat je zoekt.

PETRO WALTERS

CONSULTANT / CO-OWNER

 

startte zijn loopbaan als projectmanager in de baggerindustrie op diverse projecten in het Midden Oosten, gevolgd door projecten op de Noordzee. Daar kwam hij in aanraking met de offshore industrie. Een uitstap naar een industriële installateur gaf hem de ervaring van werken in Frankrijk en Spanje. Hij keerde daarna terug als projectmanager in de offshore industrie en maakte vervolgens de overstap naar lijnmanagement. Vanuit diverse managementrollen leidde en (re)organiseerde hij afdelingen en bedrijven in Nederland, maar ook in China, Kroatië, Slowakije, Tsjechië en Maleisië. ‘Van al deze ervaringen gaf het bouwen van afdelingen, vormen van teams en begeleiden van mensen in hun loopbaan de grootste voldoening. Met bijzonder veel plezier heb ik mensen zien groeien van pas afgestudeerd naar superspecialist, lijn- of projectmanager of zelfs directielid. De ervaring van het selecteren en begeleiden van mensen naar de juiste rol zet ik nu in voor onze klanten om techniek vacatures te vullen, samen met mijn compagnons bij KERN Engineers.’

Hoe kan ik de geschikte baan via LinkedIn bemachtigen?

LinkedIn is een platform dat voor zowel het vinden van een baan als voor netwerken een goede uitkomst is. Enkele tips om een baan te vinden via LinkedIn zijn:

 • Je profiel optimaliseren en up-to-date houden
 • Relevante zoektermen verwerken in je profiel
 • Netwerken en connecties onderhouden
 • Je profiel naar “open to work” zetten
 • Berichten sturen naar interessante werkgevers of recruiters.

Is het zinvol om relevante LinkedIn cursussen te volgen?

Het volgen van een LinkedIn cursus kan zeker zinvol zijn. Ook is er een ruim aanbod aan diverse soorten cursussen die je kunt volgen. Wat deze cursussen je kunnen bieden:

 • Nieuwe netwerkmogelijkheden
 • Kennis over de nieuwste trends
 • Extra vaardigheden die je kunt benoemen op je cv
 • Een manier om te tonen dat je actief bezig bent met zelfontwikkeling
 • Jezelf onderscheiden t.o.v. andere kandidaten.

Zijn er specifieke manieren waarop ik mijn LinkedIn-profiel kan optimaliseren om mijn baankansen te vergroten?

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw LinkedIn-profiel kunt optimaliseren. Voorbeelden zijn door:

 • Het uploaden van een professionele foto
 • Een pakkende kopregel te verzinnen met relevante trefwoorden
 • Het toevoegen van aanbevelingen
 • Het onderhouden en creëren van een relevant netwerk
 • Het inschakelen van de open-to-work functie
 • Te zorgen dat je regelmatig je profiel update en onderhoudt.

Hoe belangrijk is een LinkedIn-profiel voor engineers?

Een LinkedIn-profiel is zeker waardevol voor engineers die op zoek zijn naar een nieuwe baan en/of die zoeken naar een manier om te netwerken. LinkedIn kan je namelijk helpen met, zoals ook verteld in de bovenstaande blog:

 • Het vergoten van je zichtbaarheid
 • Netwerken
 • Het op de hoogte blijven van relevante trends of bedrijven
 • Het voorbereiden van je sollicitatie
 • Connecties maken en contact onderhouden met diverse mensen uit het vak.

Op zoek naar een baan in de technische sector?