De impact van Nederland op de wereld van de techniek
19-12-2024
Even een appje sturen naar die collega, dat grappige kattenfilmpje delen met vrienden of een film op Netflix streamen… Tegenwoordig zijn dit vanzelfsprekende dingen waar we niet over nadenken. WiFi maakt namelijk tegenwoordig deel uit van ons dagelijks leven. Maar wist je dat WiFi is uitgevonden door een Nederlander? Victor Hayes deed deze onmisbare technische uitvinding in 1997. En zo komen nog veel meer belangrijke en beroemde uitvindingen van Hollandse bodem. Nederland is namelijk een voorloper op het gebied van techniek. Op wat voor manieren maakt Nederland wereldwijde impact in de techniek? Kom in dit blog alles te weten over de Nederlandse techniek en waarom het zo bijzonder is.
Hoe we onze voeten droog houden
Nederland en waterbouwkunde zijn nauw met elkaar verbonden. We staan niet voor niks bekend als dijkenbouwers. En dat is ook niet zo gek met een land dat grotendeels onder zeeniveau ligt. Daarom is er hier al eeuwenlange innovatie in de waterbouwkunde om toch droge voeten te houden. Grote, bekende projecten, zoals de Afsluitdijk en de Deltawerken benadrukken ons meesterschap in watermanagement. Maar het gaat verder dan bescherming; ook in deze sector loopt Nederland voorop in innovatieve en duurzame oplossingen. Denk aan drijvende gebouwen of klimaatbestendige steden. En hierbij delen Nederlandse engineers hun kennis wereldwijd. Nederlanders zijn namelijk ook betrokken bij wereldwijde projecten op het gebied van overstroming, droogte of vervuiling. Dit maakt de waterbouw een interessante sector. Voor onze droge voeten, maar ook voor een duurzame, leefbare wereld.
Nederlandse technologie gaat de wereld rond
Nederlandse engineers hebben dus niet alleen in eigen land veel impact, maar ook op de rest van de wereld. Wij kaaskoppen hebben een indrukwekkende invloed door onze innovatieve aanpak, expertise en samenwerking. We zijn dan ook betrokken bij grote projecten over de hele wereld, waar we oplossingen bieden voor complexe uitdagingen. In het waterbeheer, maar ook in de infrastructuur, hightech en duurzame energie. En ook in de agricultuur en circulaire economie worden innovaties uit ons land gebruikt om de wereld te verbeteren. Philips is bijvoorbeeld internationaal heel bekend om haar medische technologie en consumentenelektronica. Daarbij heeft ze wereldwijd veel invloed door innovaties als slimme gezondheidsoplossingen. Een andere belangrijke internationale speler is ASML. Hun technologie is essentieel voor het maken van vrijwel alle moderne microchips.
Technische universiteiten
Onze impact zit ook in de engineers. Er zijn veel internationale studenten op Nederlandse technische universiteiten. Nederland kent verschillende technische universiteiten, zoals TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen University & Research. Deze behoren tot de wereldtop door hun innovatieve onderzoek en praktijkgerichte opleidingen. De specialisatiegebieden zijn erg uiteenlopend, van duurzame energie, tot nanotechnologie en voedseltechnologie. De universiteiten hebben sterke banden met bedrijven als Philips en ASML. Ook hebben ze internationale samenwerkingen. Hiermee bieden ze hun studenten directe toegang tot de industrie in de vorm van interessante uitdagingen. Afgestudeerden van deze universiteiten zijn erg gewild door hun internationale oriëntatie en toonaangevende expertise. Alumni van deze opleidingsinstellingen dragen wereldwijd bij aan allerlei technologische innovaties.
Voorbeelden van beroemde Nederlandse uitvindingen
We hebben het in deze blog al gehad over WiFi, de Afsluitdijk en de Deltawerken, maar er zijn nog veel meer bekende Nederlandse uitvindingen die wereldwijde impact hebben. Benieuwd naar welke innovaties ook hun oorsprong vonden in ons kikkerlandje? Wat dacht je van deze dingen?
- De microscoop, door Antoni van Leeuwenhoek in 1595;
- De onderzeeboot, door Cornelius Drebbel in 1620;
- De brandweerslang, door Jan & Nicolaas van der Heyden in 1673;
- Het kunstmatige hart, door Willem Johan Kolff in 1957;
- De flitspaal, door Maus Gatsonides in 1958;
- Het cassette bandje, door Philips in 1962;
- De CD, door Philips & Sony 1983;
- Bluetooth, door Jaap Haartsen in 1994.
Kortom, Nederland is een klein landje, op het gebied van techniek en innovatie zijn we een reus. Van onmisbare technologieën, zoals WiFi, tot het drooghouden van onze voeten; wij staan bekend om onze vindingrijkheid. Nederlandse technologie is wereldberoemd. Dus, de volgende keer dat je je telefoon verbindt met een Bluetooth speaker of door de regen banjert zonder dreigende overstroming, denk dan aan onze eigen slimme engineers. Ben je geïnspireerd geraakt door deze knappe koppen en heb je zelf ook een technische achtergrond? Misschien hebben wij wel een vacature voor je. Of neem contact met ons op om te sparren over je mogelijkheden!
Interesse gewekt? Neem contact op!
Wij helpen jou graag ontdekken wat de mogelijkheden zijn en waar jouw kwaliteiten liggen.