Engineering skills: het belang van soft skills

05-09-2024

Nauwkeurig, proactief, teamplayer, zelfstandig, flexibel, sociaal… Dit soort termen kom je vaak tegen in techniek vacatures. Al deze woorden zijn voorbeelden van softskills engineering. Soft skills zijn vaak minder tastbaar dan ‘hard skills’, je vaardigheden en ervaring. Toch spelen ze een belangrijke rol in je succes als technische professional. Het zijn belangrijke engineering skills. Maar wat zijn soft skills precies en waarom zijn ze zo belangrijk? In deze blog vertellen we je meer over de rol van hard en soft skills in de technische sector. Ook vertellen we je hoe je bepaalde engineering skills beter ontwikkelt.

Het verschil tussen hard en soft skills

Soft skills zijn niet veel meer dan persoonlijkheidskenmerken. Ze bepalen hoe jij bent in de omgang met anderen en je werk. Soft skills hebben altijd met mensen te maken. Dit is dan ook wat ze onderscheidt van hard skills. Hard skills zijn de kennis en kunde die je voor een functie nodig hebt. Denk hierbij aan het overweg kunnen met bepaalde software of gereedschappen. Deze zijn ook onmisbaar. Samen zijn hard en soft skills namelijk jouw profiel als kandidaat voor een vacature.

soft skills
Werken in techniek

Soft skills maken het totaalplaatje

Soft skills maken jou uniek. Ze onderscheiden je van andere kandidaten. Ze zeggen namelijk veel over hoe jij bent als werknemer.  De hard skills zijn vaak de basis, maar de soft skills maken het plaatje af.  Het draait in je werk namelijk niet alleen maar wat je weet. Hoe je je kennis toepast is ook van belang. Stel je solliciteert met een hele rugzak aan technische kennis op een projectmanagement functie. Helaas is plannen alleen minder jouw ding. De potentiële werkgever kiest dan eerder iemand die beter kan plannen, maar nog iets minder kennis heeft. Als technisch adviseur is het belangrijk dat je sociaal bent. Je werkt in die functie veel met mensen. Alleen je technische kennis is dan niet voldoende. Het draait ook om de soft skills. Kortom, hard en soft skills vullen elkaar aan. Daarom is het belangrijk dat je ze allebei bezit.

Soft skills maken het persoonlijk

Ook is het zo dat je soft skills bepalen hoe goed jij binnen een bedrijf past. In elk bedrijf zijn er bepaalde engineer soft skills die bovengemiddeld gewaardeerd worden. Hoe meer jij er bezit, hoe beter de match met de potentiële werkgever. Dit is tegenwoordig steeds belangrijker. Bedrijven worden steeds interpersoonlijker door de digitalisering. Dat houdt in dat de focus verschuift naar de menselijke aspecten van een baan. Dit zijn dingen die niet geautomatiseerd kunnen worden. Klantgerichtheid of creativiteit zijn hier voorbeelden van. Dit soort persoonlijke eigenschappen zijn belangrijke voor het onderhouden van goede klantrelaties. Voor goede relaties heb je persoonlijke interactie nodig. Jouw softskills engineering maken jou persoonlijk en ‘echt’ voor zowel collega als klant!

soft skills
soft skills
soft skills

Wat als ik bepaalde soft skills niet heb?

Stel, je leest een paar vacatures voor een functie die je aanspreekt. Je komt erachter dat er een paar soft skills zijn die vaak gevraagd worden. Een probleempje… Deze heb jij niet (volledig). Geen zorgen! Hoewel hard skills makkelijker te leren zijn, zijn ook soft skills te ontwikkelen. Volg trainingen of zoek feedback van collega’s, vrienden of familie. Probeer engineering skills te ontwikkelen en toe te passen buiten je werk om. Bijvoorbeeld op een sportclub of tijdens vrijwilligerswerk. Maar ook in je persoonlijke leven je soft skills toepassen en ontwikkelen helpt al enorm. Evalueer ook je eigen functioneren. Wat doe je volgende keer anders in een soortgelijke situatie?

Je hebt trouwens vaak al meer soft skills dan je denkt. Samenwerken en communiceren leer je vaak al tijdens je middelbare schooltijd. En misschien was je bij je eerste bijbaan ook wel een harde werker. Lieg nooit op je cv, maar wees ook niet te streng voor jezelf. Benadruk daarnaast voornamelijk relevante engineering skills en zet er voorbeelden bij. Bijvoorbeeld: ‘op het hbo heb ik geleerd om een innovatief product te ontwerpen’. Leergierigheid brengt je overigens al een heel eind. Het staat charmanter om te zeggen dat je nog een hoop wil leren. Niemand is perfect. Doe jezelf daarom niet beter voor dan je bent.

Kortom, engineer soft skills zijn een onmisbaar onderdeel van het arsenaal van elke engineer. Ze helpen je om je werk beter te doen. Daarnaast werk je effectiever samen en groei je sneller in je carrière. Investeer in je soft skills en zie hoe ze je technische expertise aanvullen en versterken. Wil jij weten hoe jij je soft skills kunt toepassen als engineer? Wij gaan graag met je in gesprek om de juiste rol te vinden voor jou. Daarnaast bieden we je sollicitatiehulp, zodat jij de beste versie van jezelf laat zien tijdens het gesprek. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Interesse gewekt? Neem contact op!

Wij helpen jou graag ontdekken wat de mogelijkheden zijn en waar jouw kwaliteiten liggen.