Bedrijfsculturen: welke past het best bij jou?

19-09-2023

Bij het zoeken naar de perfecte baan is het begrijpen van de bedrijfscultuur minstens zo belangrijk als het vinden van de juiste functie. Waarom? Omdat de bedrijfscultuur effect heeft op je werkplezier, betrokkenheid en algehele tevredenheid. Bij KERN Engineers zijn we constant bezig met het plaatsen van de juiste engineer in de juiste rol. We kijken dus ook of een kandidaat in de bedrijfscultuur past. Op deze manier past niet alleen de functie bij de kandidaat maar ook de omgeving waar hij/zij in terecht komt.

Deze blog legt uit wat een bedrijfscultuur is, welke soorten er zijn en hoe je ontdekt welke bedrijfscultuur het beste bij jou past.

Wat is een bedrijfscultuur?

Denk aan een bedrijfscultuur als het DNA van een organisatie. Het is uniek voor elk bedrijf. Het beïnvloedt de manier waarop medewerkers met elkaar omgaan, hoe ze hun werk uitvoeren en hoe ze omgaan met de missie van het bedrijf. Kortom, het is de ‘bedrijfsspirit’ die ook een effect heeft op het succes van een organisatie.

business gebouwen kantoren

Soorten bedrijfsculturen

Bedrijfsculturen verschillen sterk van elkaar. Hier zijn enkele van de meest voorkomende typen bedrijfsculturen, volgens het model (OCAI) van Quinn en Cameron:

  • Hiërarchische Cultuur: In een hiërarchische cultuur is er een duidelijke top-down structuur waarin beslissingen van bovenaf worden genomen en autoriteit sterk gecentraliseerd is. Medewerkers hebben een specifieke rol en verantwoordelijkheid. In deze cultuur weet je bijvoorbeeld elke dag exact wat je moet doen en heb je een duidelijke takenlijst.
  • Familiecultuur: In organisaties met een familiecultuur heerst een sterke nadruk op samenhorigheid en zorg voor elkaar. Collega’s beschouwen elkaar als ‘familie’, dit leidt tot een ondersteunende en loyale werkomgeving. In deze cultuur worden er buiten het werk om veel activiteiten met collega’s georganiseerd.
  • Marktcultuur: Een marktgerichte cultuur legt de nadruk op resultaten en succes in de markt. Medewerkers worden gestimuleerd om doelgericht te zijn, met een sterke focus op prestaties en winstgevendheid. In deze cultuur is het krijgen van bonussen bij extra prestaties gebruikelijk.
  • Adhocratiecultuur: Adhocratiecultuur is vaak te vinden in organisaties die zich bezighouden met creatieve en innovatieve activiteiten. Het benadrukt flexibiliteit, aanpassingsvermogen en het vermogen om snel te reageren op veranderende omstandigheden. In deze cultuur wordt aan werknemers gevraagd of zij nieuwe ideeën of oplossingen hebben. Creativiteit wordt gestimuleerd.

Organisaties kunnen ook meerdere culturen combineren. Een cultuur waarbij collega’s onderling als familie voelen maar ook resultaatgericht zijn, bestaat bijvoorbeeld ook. De keuze voor een specifieke bedrijfscultuur hangt af van de missie, de visie ,de doelen, de sector en de medewerkers van de organisatie. Binnen de benoemde bedrijfsculturen zijn er ook voor elke organisatie andere prioriteiten. Voorbeelden deze prioriteiten zijn: innovatie, inclusiviteit, duurzaamheid en klantgerichtheid.

meeting samenwerken

Welke bedrijfscultuur past het best bij jou?

Nu vraag je je misschien af, hoe kom ik erachter welk van deze bedrijfsculturen bij mij past? Hieronder lichten we een aantal stappen uit om je te helpen deze vraag te beantwoorden:

  1. In wat voor omgeving wil ik werken?

Wanneer jij begint aan de zoektocht van jouw nieuwe baan, moet je eerst weten waar jij naar op zoek bent. Ga voor jezelf na wat het is dat je zoekt binnen een werkgever of een functie. Wil jij bijvoorbeeld een omgeving waar inclusiviteit belangrijk is? Of zoek jij een plek waar men zich richt op het behalen van resultaten. Wat je ook kiest, bedenk wat het beste bij jou als persoon past. Als de functie je aanspreekt maar jij niet past binnen de bedrijfscultuur, dan kun je beter verder zoeken. Uiteindelijk moet jij je ergens op je plek voelen.

  1. Welke werkgevers passen bij mij?

Nu je weet wat jij belangrijk vindt, kun je beginnen met het onderzoeken van potentiële werkgevers. Bezoek de websites van bedrijven en lees hun openbare missie- en visieverklaringen. Zoek ook naar nieuwsartikelen, recensies van medewerkers en informatie op platforms zoals LinkedIn.

Je kan ook via LinkedIn mensen benaderen die al bij een bedrijf werken om aan hen te vragen hoe het is om daar te werken. Vraag dan niet alleen naar de leuke dingen maar juist ook wat hen minder goed bevalt.

  1. Solliciteer

Tijdens sollicitatiegesprekken is het dé kans om meer te weten te komen over de bedrijfscultuur. Stel vragen die je helpen een beter beeld te krijgen van hoe het is om voor de organisatie te werken. Let tijdens het sollicitatie gesprek ook op tekenen en indicatoren van de bedrijfscultuur. Soms kan bijvoorbeeld de manier hoe je wordt ontvangen al veel zeggen. Praat je eerst nog over koetjes en kalfjes met een kop koffie, of begint de werkgever al snel met het stellen van vragen? Zijn dit ‘harde eisen vragen’ of zijn ze bedoelt jou – de mens achter jouw CV – te leren kennen?

Ons advies is het om altijd met toekomstige collega’s in gesprek te komen. Zijn dit mensen waar jij mee wil samenwerken? Wie wordt jouw begeleider of manager en wat is haar / zijn management stijl en past dat bij jou?

  1. Wat zegt jouw gevoel?

Nadat je een beter beeld heb gekregen van jouw potentiële werkgever is het aan jou om te kiezen. Meestal zegt jouw onderbuik gevoel al veel. Voelde je je op je gemak tijdens de sollicitatie? Voel je een klik met het bedrijf en jouw toekomstige collega’s? En belangrijker, komt de bedrijfscultuur overeen met de voorkeuren die je in stap 1 hebt bedacht?

  1. Blijf flexibel

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je eigen voorkeuren over tijd veranderen. Wat nu bij je past, past misschien over 5 jaar niet meer . Blijf daarom openstaan voor nieuwe ervaringen!

digital meeting

Kortom, het ontdekken van de juiste bedrijfscultuur maakt het vinden van de juiste baan een stuk makkelijker. Door jezelf de juiste vragen te stellen en te luisteren naar jouw gevoel, maak je uiteindelijk de keuze die bij jou past. Heb je hulp nodig bij het vinden van een baan? KERN Engineers helpt jou graag bij het vinden van een baan die écht bij jou past. Bij het plaatsen van engineers is ons voornaamste doel dat de persoon binnen het bedrijf past. De rol kan exact hetzelfde zijn maar toch past iemand beter bij bedrijf A dan bedrijf B.

Ben jij op zoek naar een baan en ben je geïnteresseerd in een technisch vakgebied? Wacht dan niet langer en solliciteer nu voor een van onze vacatures. Wil je meer weten? Je mag ons altijd bellen of mailen; bekijk hiervoor onze contactpagina.