5 tips voor het sollicitatiegesprek

02-06-2021

Klamme handjes, klotsende oksels, iedereen is wel eens nerveus geweest voor zijn of haar sollicitatiegesprek. Maar hoe bereid je het gesprek voor? Hoe overtuig jij het bedrijf dat jij dé perfecte match bent? Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom hier 5 tips voor het sollicitatiegesprek die jou aan je droombaan gaan helpen!

1. Toon respect voor de werkgever en de vacature

Kom tien tot vijftien minuten te vroeg aan (of zit klaar achter de pc) en passend gekleed voor de functie en organisatie. En nee je hoeft zeker niet in een 3-delig pak te zitten (tenzij dat wordt verwacht) maar zorg wel dat je in plaats van t-shirt met spijkerbroek, kiest voor een iets nettere variant. Uiteraard ben je goed voorbereid op het sollicitatiegesprek en behandel je iedereen in het gebouw met respect, van de mensen bij het koffieapparaat tot de receptionist en de manager. Als het een online sollicitatie is, is het vooral belangrijk dat je een goede houding aanneemt, rechtop zit en het liefst bij natuurlijk licht zodat je goed zichtbaar bent en het bedrijf een goed beeld van jou krijgt. Eerste indruk is alles.

2. Ken de baan en weet hoe je aan de eisen van de baan voldoet

Het is natuurlijk van belang dat je weet waar je op solliciteert en wat de werkgever in jou zoekt. Door voor het sollicitatiegesprek de functieomschrijving goed te bestuderen, bereid je jezelf goed voor en kun je de vragen beantwoorden die zij zullen vragen. Bedenk voor jezelf waarom jij geschikt ben voor de functie en wat jou onderscheidt van de andere kandidaten. Heb je een extra cursus gevolgd? Ben je goed in talen? Alles wat relevant kan zijn voor de baan en jou net die extra boost kan geven, is zeker van waarde om te benoemen. Concentreer je dan ook vooral op de werkervaring en kennis op de gebieden die het best aansluiten op de functie. Dat je de beste vakkenvuller bij de supermarkt was is nou niet echt relevant voor een baan als elektro engineer dus zorg dat je alleen benoemd wat versterkend werkt voor de functie waar je op solliciteert.

3. Wees voorbereid op de standaard sollicitatiegesprek vragen

Bestudeer de meest gestelde sollicitatiegesprek vragen en bereid je antwoorden van tevoren voor en bedenk ook voor jezelf een aantal vragen die jij aan het bedrijf wil stellen. Als er iets is in je werkgeschiedenis wat uitleg vereist, bereidt dan een passend antwoord voor op vragen als: “waarom verliet je je laatste baan?”. Concentreer je dan vooral op de positieve kant door bijvoorbeeld te zeggen dat je opzoek bent naar een functie waar je jezelf meer kan ontwikkelen en vaardigheden te verbeteren of dat je bij je laatste werkgever niet genoeg uitdagingen meer had. En als laatste is het ook belangrijk om voorbereid te zijn om je salarisvereisten te bespreken. Baseer je antwoordt op recente salarissen of aan de hand van onderzoek online naar wat mensen in dezelfde functie en sector verdienen.

4. Doe onderzoek naar de werkgever

De snelste manier om door de mand te vallen tijdens het sollicitatiegesprek, is als je niets over de werkgever weet of ongeïnformeerde vragen stelt zoals “wat doen jullie eigenlijk precies?”. Dit kan voor de werkgever natuurlijk overkomen alsof je niet de moeite erin hebt gestoken om het bedrijf te leren kennen wat ervoor zorgt dat je al meteen een punt achter staat. Het is belangrijk om van te voren dingen uit te zoeken zoals wat het bedrijf doet, waar zij zich bevinden, wie er werkt en hoe zij vanuit de buitenwereld worden gezien. Controleer hiervoor de website, LinkedIn en andere social media netwerken om een duidelijk beeld te krijgen van het bedrijf. Het voordeel van dit alles is, dat het vooronderzoek je niet alleen voorbereidt op het sollicitatiegesprek, maar ook goede vragen geeft die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt stellen. En het zal de werkgever het idee geven dat je graag voor hen wil werken.

5. Follow up

Als laatste niet geheel onbelangrijk, maar wat vaak wordt vergeten, is om na het gesprek een bedankmail te sturen. Stuur een kort bericht, maar 4 á 5 zinnen, kort nadat het gesprek heeft plaatsgevonden. Het kan de werkgever bijvoorbeeld herinneren aan iets specifieks waar jullie het over hebben gehad. Dit toont niet alleen nette manieren aan, maar het is ook een extra gelegenheid om te laten zien dat je serieus bent over de baan en je communicatieve skills. De werkgever kan een wederzijds gevoel krijgen over hoe fijn het gesprek was en het zou zomaar net de doorslag kunnen zijn om voor jou te kiezen in plaats van een andere kandidaat.

ALICIA ELBERS

MARKETING & COMMUNICATIE

Ik hou me dagelijks bezig met het online en offline laten groeien van KERN Engineers. Van evenementen tot content, van samenwerking tot social media. Je kunt mij altijd contacteren voor nieuwe en interessante mogelijkheden.

Op zoek naar een baan in de technische sector?