LinkedIn voor beginners
09-12-2022
Wat kan LinkedIn voor jou doen?
Vraag niet wat jij voor LinkedIn kan doen, maar vraag wat LinkedIn voor jou kan doen! Het zakelijke online netwerk biedt veel mogelijkheden. Zowel voor mensen die een baan zoeken als werkgevers die op zoek zijn naar dé juiste persoon voor de job. Zelf vind ik het een uitermate geschikt medium in recruitment van technisch personeel. Ik vertel je graag wat LinkedIn voor jou kan doen.
Hoe vergroot ik mijn LinkedIn netwerk?
Over het algemeen geldt: hoe meer mensen je ‘kent’, hoe meer hulp je kunt vragen (en krijgen). Dat geldt voor vrienden en familie, en ook in het bedrijfsleven. LinkedIn is niet anders. Mijn collega’s en ik hebben veel connecties met allerlei mensen bij bedrijven en organisaties. We nodigen ook veel mensen uit en op die manier worden we deelgenoot van hun netwerk. Daar kun jij ook je voordeel mee doen. Zelf kun je ook mensen uitnodigen. Oude studiegenoten, familieleden, vrienden, (oud-)collega’s… De meeste mensen staan wel open om een connectie te maken, als ze je (her)kennen. Optimaliseer daarnaast je profiel, zodat je profiel aantrekkelijk is voor potentiële connecties en werkgevers. Maak daarnaast waardevolle content en reageer op posts van anderen. Zo ben je beter zichtbaar op LinkedIn! Besteed echt tijd aan LinkedIn om actief te zijn en je netwerk stap voor stap uit te breiden.
Wat zijn de voordelen van LinkedIn voor een werkzoekende?
Wat heb jij eraan als je wordt uitgenodigd en de uitnodiging accepteert? Meer dan je denkt! Ik zet tien mooie mogelijkheden op een rij:
- Netwerk vergroten
Je kunt door iemands connecties struinen als jullie gelinkt zijn. Met een LinkedIn-account zie je alle mensen die maximaal twee relaties van jou af staan. Zit je in mijn netwerk? Dan geeft dit jou toegang tot minstens duizend anderen! En hoe meer connecties je zelf hebt, hoe ‘dieper’ je in mijn netwerk kunt kijken.
- Mensen zoeken
Je kunt filters loslaten op het netwerk van jouw connectie om te zoeken naar mensen die jou kunnen helpen. Zo kun je filteren op een naam, een locatie (Nederland, Randstad, enzovoort), huidig bedrijf waar iemand werkt, vorig bedrijf waar iemand heeft gewerkt en branche. Kortom: je kunt heel specifiek op zoek gaan naar mensen.
- Info vergaren
Je kunt iemand een persoonlijk bericht sturen voor meer informatie. Stel dat je solliciteert bij bedrijf X voor een rol op afdeling Y. Dan kun je op LinkedIn iemand zoeken die daar werkt om iets te vragen over die afdeling. Je stuurt die persoon eenvoudig een berichtje met “Hi, ik zie dat gelinkt bent met [vul naam in] van bedrijf X. Mag ik jou wat vragen?”
- Sollicitatie voorbereiden
Je kunt opzoeken met wie je een sollicitatiegesprek hebt en zien welke opleidingen en werkervaring je gesprekspartner heeft. Dat kan een mooie start zijn van het gesprek: “Goh, ik zag dat je bij X hebt gewerkt. Hoe was dat?” “Ik zie dat we uit dezelfde omgeving komen, wat leuk!” of “We hebben dezelfde opleiding gedaan, dat is ook toevallig.”
- Bedrijfsinformatie vinden
Je kunt op een informele manier iets leren over een bedrijf. Zoek op LinkedIn of je iemand in jouw netwerk hebt die daar werkt (of heeft gewerkt). Je kunt die persoon dan makkelijk iets vragen over de cultuur en werksfeer.
6. Jezelf in de etalage zetten
Je kunt aandacht voor jezelf genereren door een update te posten over iets zakelijks dat jij wil delen. Let wel: houd het zakelijk. LinkedIn is geen Facebook of Instagram, dus weinig mensen zitten te wachten op een bericht dat je vandaag in Walibi was.
7. Eenvoudig connecten
Je kunt mensen bereiken zonder dat je een telefoonnummer of mailadres van ze hebt. Doe dit door een connectieverzoek te sturen. Een persoonlijke boodschap is daarbij belangrijk. Geef aan waarom je met iemand wil linken. Hoe origineler, hoe beter.
8. Nieuwsgierig zijn
Je kunt heerlijk ‘gluren’ waar oud-studiegenoten of oud-collega’s naartoe zijn gegaan of waar nieuwe collega’s vandaan komen en welke opleiding ze hebben gedaan.
9. Hulp vragen
Je kunt connecties om hulp vragen. Bijvoorbeeld als je een afstudeerstage zoekt bij een machinebouwer. Maar ook als je op zoek bent naar interessante vacatures in de techniek. Vraag jouw netwerk of ze jouw bericht willen delen en die afstudeerstage of baan is zo gevonden.
10. Connecties ontdekken
Je kunt interessante connecties ontdekken, waardevolle informatie inwinnen en verrassende antwoorden krijgen. Bedenk wel dat niet iedereen elke dag op LinkedIn zit. Het duurt soms een aantal dagen of zelfs weken voordat je antwoord krijgt.
Is het zinvol om relevante LinkedIn cursussen te volgen?
Ja, het volgen van relevante LinkedIn-cursussen is zeker zinvol. Waarom?
- Het stimuleert persoonlijke en professionele groei
- Je blijft up-to-date met de nieuwste trends en technologieën
- Je profiel kan door het behalen van certificaten aantrekkelijker worden voor werkgevers en connecties
- Er zijn talloze cursussen en je kunt ze kiezen op basis van jouw doelen.
Wanneer is het dan zinvol? Het volgen van dit soort cursussen is vooral zinvol als:
- Je een specifieke vaardigheid wil leren of verbeteren, die je in je werk kunt toepassen
- Je jezelf wil onderscheiden tussen alle kandidaten voor een vacature
- Je een carrièreswitch overweegt en wat nieuwe kennis en vaardigheden wil opdoen
Kijk gewoon eens een keer rond tussen de cursussen, wie weet vind je wat interessants!
Waar wacht je op?
Na al deze pluspunten zou ik zeggen: laat LinkedIn ook voor jou werken! En wat denk je ervan? Zullen we linken? Ik help je graag jouw netwerk vergroten zodat je vindt wat je zoekt.
Interesse gewekt? Neem contact op!
Petro startte zijn loopbaan als projectmanager in de baggerindustrie op diverse projecten in het Midden Oosten, gevolgd door projecten op de Noordzee. Daar kwam hij in aanraking met de offshore industrie. Een uitstap naar een industriële installateur gaf hem de ervaring van werken in Frankrijk en Spanje. Hij keerde daarna terug als projectmanager in de offshore industrie en maakte vervolgens de overstap naar lijnmanagement. Vanuit diverse managementrollen leidde en (re)organiseerde hij afdelingen en bedrijven in Nederland, maar ook in China, Kroatië, Slowakije, Tsjechië en Maleisië.
‘Van al deze ervaringen gaf het bouwen van afdelingen, vormen van teams en begeleiden van mensen in hun loopbaan de grootste voldoening. Met bijzonder veel plezier heb ik mensen zien groeien van pas afgestudeerd naar superspecialist, lijn- of projectmanager of zelfs directielid. De ervaring van het selecteren en begeleiden van mensen naar de juiste rol zet ik nu in voor onze klanten om techniek vacatures te vullen, samen met mijn compagnons bij KERN Engineers.’