Technische studies: past het bij jou?

25-08-2023

In onze huidige maatschappij zie je overal de invloed van techniek. Dit varieert van slimme apparaten in onze huizen tot de geavanceerde medische technologie die levens redt. Het is een tijdperk waarin techniek niet alleen essentieel is geworden, maar ook een veelbelovende carrière biedt voor mensen die de toekomst willen vormgeven. Ben jij op zoek naar een succesvolle carrière in techniek en engineering? Deze blog beantwoordt alle vragen over technische studies, stages en werkervaringen in Nederland. Als jij op zoek bent naar informatie over toelatingseisen, stageplaatsen of salarisverwachtingen lees snel verder!

Technische studies: oneindige mogelijkheden

In de wereld van technical studies zijn de mogelijkheden divers en grenzeloos. Droom jij van het ontwerpen van een game-changing robot? Of ontwikkel jij liever een duurzame technologie? Wellicht creëer jij een innovatieve slimme stad. Er is altijd ruimte voor jouw dromen en ambities.

Een technische studie biedt jou een solide basis in de basisprincipes van techniek en wetenschap. Je wordt – afhankelijk van de door jou gekozen specialisatie – opgeleid in vakgebieden als werktuigbouwkunde, elektrotechniek, civiel, chemie of informatica. Je leert hoe je deze principes toepast om complexe problemen op te lossen, innovatieve producten ontwerpt en innoverende technologieën ontwikkelt.

Wat zijn de toelatingseisen voor technische studies?

Om toegelaten te worden tot een technische studie in Nederland, heb je over het algemeen een Vwo-diploma nodig met een exact profiel. Dit betekent dat je vakken als wiskunde, natuurkunde, en in sommige gevallen scheikunde en biologie, hebt afgerond.

Sommige universiteiten stellen specifieke aanvullende eisen, zoals een bepaalde score op een toelatingsexamen of een bewijs van jouw technische vaardigheden en motivatie. Het is daarom verstandig om de specifieke toelatingseisen voor de door jouw gekozen technische studie op de website te controleren.

Wat zijn de toekomstperspectieven na het afronden van een technische studie?

De toekomstperspectieven voor afgestudeerden van technische studies zijn uitstekend. In de technische sector is er een enorme vraag naar hoogopgeleide professionals met probleemoplossende vaardigheden.

Als technische afstudeerder kan je werken in een breed scala aan rollen en industrieën. Denk hierbij aan een rol als ingenieur, ontwerper, onderzoeker, consultant, projectmanager en zelfs jouw eigen bedrijf beginnen.

technische studies

Technische Universiteiten in Nederland: kweekvijver voor innovatie

Nederland is de trotse thuisbasis van verschillende toonaangevende technische universiteiten, waaronder de Technische Universiteit Delft, de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Twente. In Wageningen heeft Nederland een universiteit die zich richt op voedsel, klimaat, natuur, gezondheid en duurzaam samenleven. Ook hier speelt techniek een grote rol.

Studeren aan een technische universiteit in Nederland betekent dat je onderdeel wordt van een dynamische en internationale studentengemeenschap. Je studeert met studenten van over de hele wereld en krijgt de kans om deel te nemen aan onderzoeksprojecten en praktijkgerichte leerervaringen.

Er zijn naast het studeren genoeg andere leuke activiteiten te beleven. Het studentenleven in Nederland is levendig met veel sociale evenementen, clubs en verenigingen om aan deel te nemen. Of je nu geïnteresseerd bent in sport, muziek, kunst of gewoon nieuwe mensen wil ontmoeten; er is altijd wel iets te doen.

Waarom studeren aan een universiteit in Nederland?

Er zijn veel voordelen aan het studeren aan een technische universiteit in Nederland. Ten eerste is de kwaliteit van het onderwijs uitstekend. Alle Nederlandse universiteiten staan niet voor niets in de top 250 universiteiten wereldwijd.

Daarnaast hebben Nederlandse universiteiten sterke connecties met de industrie. Dit betekent dat je veel kansen krijgt om praktijkervaring op te doen door middel van stages, projecten en traineeships bij bedrijven.

Tenslotte is de studentengemeenschap in Nederland zeer internationaal en divers. Je krijgt de kans om te leren van en te netwerken met studenten van over de hele wereld. Dit is een waardevolle aanvulling op jouw studie.

Wat is het toelatingsproces voor deze universiteiten?

Het toelatingsproces voor technische universiteiten in Nederland varieert per instelling en per studieprogramma. Over het algemeen is dat beperkt tot het invullen van een aanmeldingsformulier en uploaden van jouw diploma. Soms zijn aanvullende documenten nodig zoals een motivatiebrief of een portfolio van jouw werk. Internationale studenten wordt gevraagd naar hun Engelse taalvaardigheid en hun visumstatus.

Het is belangrijk om jezelf op tijd in te schrijven zodat je genoeg tijd hebt om alle benodigde documenten te verzamelen en in te dienen. Lees de vereisten van engineering studies dus goed door om verassingen te voorkomen.

student laptop

Stages en werkervaring: gebruik jouw kennis in de praktijk

We weten allemaal dat theorie en praktijk hand in hand gaan, vooral in de technische wereld. Universiteiten bieden volop mogelijkheden voor stages en praktijkervaring. Stages zijn een fantastische manier om inzicht te krijgen hoe de technische sector werkt. Je doet praktische vaardigheden op en maakt connecties binnen de industrie.

Maar misschien wil je je horizon verbreden en over de grenzen kijken. Dat kan! Veel technische opleidingen hebben sterke banden met buitenlandse universiteiten en bedrijven. Dit geeft je de kans om een deel van je engineering studies of stage in het buitenland te doen. Een buitenlandse ervaring brengt veel positieve aspecten met zich mee voor zowel je professionele, als persoonlijke ontwikkeling.

Hoe vind ik een stageplek?

Veel technische universiteiten in Nederland hebben een stagebegeleider die jou helpt bij het zoeken naar een stageplek. Ze ondersteunen ook met sollicitatievaardigheden zoals het opstellen van een CV en sollicitatiebrief, en het voorbereiden op gesprekken.

Daarnaast zijn er ook diverse online platforms en job boards waar je stages vind. Natuurlijk kan je ook direct contact opnemen met het bedrijf waar je graag wil werken om te vragen naar stageplekken. Pro-activiteit wordt altijd gewaardeerd!

Na de studie: een wereld vol kansen

Je bent bijna klaar met jouw technische studie en klaar om jouw stempel te drukken op de wereld. Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit voor jonge ingenieurs in Nederland? Goed nieuws: de vooruitzichten zijn uitstekend. Nederland is een broedplaats voor technische innovatie en een thuishaven voor vele multinationals en snelgroeiende startups. Dit geeft een vruchtbare bodem voor jonge ingenieurs die op zoek zijn naar uitdagende carrières.

Hoe vind ik - als jonge ingenieur - een baan in Nederland?

Er zijn verschillende manieren om een baan te vinden in de technische sector in Nederland. Een goede plek om te beginnen is het carrièrecentrum van jouw universiteit. Zij helpen jou met het zoeken naar vacatures, het voorbereiden van sollicitaties en het oefenen van sollicitatiegesprekken.

Online job boards en sociale netwerken zoals LinkedIn zijn ook waardevolle hulpmiddelen in de zoektocht. Daarnaast kan je jezelf aanmelden bij recruitmentbureaus die gespecialiseerd zijn in technische functies. Wij, van KERN Engineers, helpen jou graag bij het vinden van een baan die écht bij jou past.

Wat kan ik verwachten van een carrière in de technische sector in Nederland?

Een carrière in de technische sector in Nederland is zowel uitdagend als lonend. Je krijgt de kans om te werken aan innovatieve projecten en oplossingen te vinden voor complexe problemen.

De Nederlandse werkplekcultuur wordt gekenmerkt door een vlakke hiërarchie, een focus op teamwerk en een goede balans tussen werk en privé. Bovendien wordt er veel waarde gehecht aan persoonlijke ontwikkeling en levenslang leren. Je doet voortdurend nieuwe vaardigheden en kennis op.

Technische studies

Wat zijn de gemiddelde salarissen voor jonge ingenieurs in Nederland?

De salarissen voor jonge ingenieurs in Nederland variëren afhankelijk van de specifieke sector, het soort bedrijf, de locatie en jouw vaardigheden en ervaring. Volgens een rapport uit 2022 verdient een startende ingenieur in Nederland gemiddeld tussen de € 32.000,00 en € 42.000,00 per jaar. Naarmate je meer ervaring opdoet en meer gespecialiseerde vaardigheden opbouwt stijgt dit cijfer aanzienlijk.

Wij staan voor jou klaar!

We hopen dat deze informatie jou nuttige inzichten gaf over de wereld van technische studies, stages en carrières in Nederland. Onthoud dat de reis net zo belangrijk is als de bestemming. Geniet van elke stap op je pad naar het worden van een succesvol ingenieur! Heb je hulp nodig bij het vinden van technische vacatures die passen bij jouw wensen en ambities? Laat het ons weten! Wij drinken graag een kop koffie met jou om erachter te komen wat bij jou past. Dat doe we gratis en geheel vrijblijvend.