Technisch ontwerper vacatures

Vind jij technologie en ontwerp leuk? Wil je de wereld om je heen vormgeven en nieuwe ideeën tot leven brengen? Als technisch ontwerper combineer je jouw creatieve talenten met technische expertise. Hier creëer je innovatieve oplossingen mee. Bij KERN Engineers begrijpen we het belang van deze functie. Wij helpen jou om jouw carrière naar nieuwe hoogten te tillen. Ontdek hoe een dag van een technisch ontwerper eruit ziet. Wat kan je ontwerpen? Welke technische vakgebieden zijn er? Welke achtergrond heb je nodig? Wij informeren je en geven je onze openstaande technisch ontwerper vacatures.

Technisch ontwerper vacatures

Wat doe je als technisch ontwerper

Binnen deze rol omarm je de uitdagingen en complexiteit van technische projecten. Je begint met het analyseren van vereisten, specificaties en deadlines van het project. Vervolgens werk je samen met andere ingenieurs om concepten te bespreken, te brainstormen en te schetsen. Met CAD software vertaal je ideeën naar technische tekeningen en modellen. Je controleert de haalbaarheid, waarborgt  de veiligheid en optimaliseert de productie-efficiëntie. Samen met het team los je technische problemen op en ontwikkel je innovatieve oplossingen.

Wat kun je als technisch ontwerper allemaal ontwerpen?

Je hebt binnen deze functie de mogelijkheid om in verschillende industrieën te werken. Je ontwerpt machines, producten voor de bouwsector, elektronica, voertuigen of nog veel meer. Je helpt bij het ontwikkelen van prototypes, je creëert 3D-modellen en optimaliseert bestaande ontwerpen. Of het nu gaat om complexe machines, duurzame energieoplossingen of slimme consumentenproducten. Als technisch ontwerper draag je bij aan een verbetering van de maatschappij.

Technisch ontwerper

In welke technische vakgebieden kun je werken?

Als technisch ontwerper zijn er tal van technische vakgebieden waarin je je carrière kunt ontwikkelen. Hier zijn enkele voorbeelden van vakgebieden:

  • Werktuigbouwkunde: Hier ontwerp je machines en systemen die mechanische principes gebruiken. Je ontwikkelt innovatieve producten zoals motoren, robots, HVAC-systemen en nog veel meer.
  • Elektrotechniek: Elektrotechniek omvat het ontwerpen van elektronische circuits, systemen en apparaten die gebruikmaken van elektriciteit. Als ontwerper ontwerp je printplaten, elektronische schakelingen, communicatiesystemen en andere elektrische apparatuur.
  • Civiele techniek: Als ontwerper in de civiele techniek ontwerp je infrastructuurprojecten. Voorbeelden zijn wegen, bruggen, tunnels, waterzuiveringsinstallaties en gebouwen. Je werkt met aspecten zoals structurele integriteit, duurzaamheid, materialen en regelgeving.
  • Industriële vormgeving: Industriële vormgeving combineert creativiteit met technisch inzicht. Je ontwerpt producten die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn. Een industrieel product ontwerper werkt veelal aan consumentenproducten, meubels, verpakkingen en andere gebruiksvoorwerpen.
  • Architectuur: Gebouwen en ruimtes zijn hier het aandachtspunt. Je creëert innovatieve ontwerpen die esthetisch, functioneel, duurzaam en de bouwvoorschriften volgen. Je maakt bouwtekeningen, 3D-modellen en coördineert het ontwerpproces met andere professionals.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele technische vakgebieden waarin technisch ontwerpers actief zijn. Het vakgebied dat je kiest, hangt af van je interesses, vaardigheden en carrièredoelen.

Technisch ontwerper

Welke achtergrond heb je nodig voor deze functie?

Om succesvol te zijn binnen dit vak heb je een combinatie van opleiding en vaardigheden nodig. Diverse achtergronden geven toegang tot een opleiding van ontwerper. Meestal wordt een bachelor- of masterdiploma gevraagd in een technische discipline. Dus werktuigbouw, elektrotechniek, civiele techniek, industrieel product ontwerper of bouwkunde. Deze opleidingen bieden een solide basis van technische kennis en vaardigheden die nodig zijn.

Voor een functie als ontwerper heb je zowel hard skills als soft skills nodig. Qua hard skills is het goed kunnen omgaan met ontwerp software een voorbeeld. In Autocad of SolidWorks worden technische tekeningen en modellen gemaakt. Je bent bekend met ontwerpstandaarden, materiaaleigenschappen en productieprocessen. Daarnaast is kennis van regelgeving en normen belangrijk.

Verder zijn er soft skills die van waarde zijn als technisch ontwerper. Hier geven we enkele voorbeelden die jou helpen:

  • Analytisch denken: je bent in staat om complexe problemen te analyseren en creatieve oplossingen te bedenken. Je vertaalt technische vereisten naar praktische ontwerpen en houdt rekening met haalbaarheid, kosten en efficiëntie.
  • Teamwork en communicatie: je werkt vaak in multidisciplinaire teams. Daarom moet je effectief communiceren met ingenieurs, productontwikkelaars en andere belanghebbenden. Goede samenwerkingsvaardigheden en de mogelijkheid om ideeën en ontwerpen te presenteren zijn een groot pluspunt.
  • Creativiteit en innovatie: voor dit werk helpt het om innovatief en origineel te zijn. Durf out-of-the-box te denken en nieuwe oplossingen te vinden.

Een combinatie van een technische achtergrond, ervaring en persoonlijke vaardigheden maken jou een succesvolle technische ontwerper.

Wat verdient een technisch ontwerper?

Voor startende industrieel ontwerpers varieert het salaris sterk, afhankelijk van factoren zoals locatie, ervaring en sector. Over het algemeen is het startsalaris industrieel ontwerper hbo tussen de € 2.800 en € 3.200 per maand. Dit bedrag kan hoger liggen in bepaalde bedrijven of sectoren met een grote vraag naar ontwerpers.

Naarmate ervaring en expertise toenemen, kunnen industriële ontwerpers doorgroeien naar senior posities met aanzienlijk hogere salarissen. Senior technisch ontwerpers verdienen doorgaans tussen de € 3.800 en € 6.000 per maand. Echter, dit kan variëren op basis van specialisatiegebieden zoals mechanisch ontwerp, elektronica of software-integratie.

Andere factoren die het salaris beïnvloeden zijn het bedrijf waarvoor je werkt, de grootte van het bedrijf, en het niveau van verantwoordelijkheid in je rol. Grotere bedrijven bieden vaak competitievere salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bonussen en voordelenpakketten. Maar ook de huidige arbeidsmarkt speelt een rol in welk salaris je krijgt.

Kortom, hoewel het salarisbereik voor een industrieel product ontwerper varieert, biedt de industrie veel groeimogelijkheden en beloningen voor de ontwerpers met de juiste vaardigheden en ervaring.

Word een technisch ontwerper en verleg de grenzen van innovatie

Benieuwd welk soort branche, bedrijf en taken bij jou passen? Bij KERN Engineers zijn wij altijd op zoek naar technische ontwerpers. Wij gaan graag met jou om tafel en luisteren naar jouw verhaal. Wij vinden een baan die écht bij jou past. Wil je een keer langskomen of een online intake inplannen? Neem dan contact op via info@kernengineers.nl  of bel naar 070-2390214.